סרטן השד 17.05.2020

תזונה דלת שומן והשפעתה על תמותה מסרטן השד

החוקרים הצליחו להראות כי הסיכון לתמותה כתוצאה מסרטן השד היה נמוך יותר באופן מובהק בקרב נשים שהקפידו על תזונה דלת שומן

מחקרים תצפיתיים שבדקו את הקשר בין צריכת שומן לבין סרטן השד העלו ממצאים לא עקביים. הנושא נבחן גם באנליזה נוספת של מחקר התאמות תזונה (DM – dietary modification) של ה-WHIי(Women’s Health Initiative), שם נבדקה ההשפעה של דפוס תזונה דלה בשומן על ההיארעות של סרטן השד.

במחקר של ה-WHI DM השתתפו 48,835 נשים לאחר גיל המעבר, בגילאי 50-79 שנים, ללא היסטוריה קודמת של סרטן השד ותזונה הכוללת צריכת שומן של ≥ 32% מהאנרגיה הכוללת.

המשתתפות חולקו באופן אקראי ב-40 מרכזים שונים בארה"ב לקבוצה של תזונה רגילה (60%) ולקבוצה של התערבות תזונתית (40%). מטרות המחקר היו להפחית את צריכת השומן ל-20% מהאנרגיה הכוללת ולהגביר את צריכת הירקות, הפירות והדגנים.

החוקרים איתרו מקרים מאושרים של סרטן השד לאחר סקירה של הרשומות הרפואיות ובדקו את ממצאי התמותה ע"י ה-National Death Index.

החוקרים מצאו כי במהלך 8.5 שנים של התערבות תזונתית, ההיארעות של סרטן השד והתמותה כתוצאה מסרטן השד לא היו נמוכות באופן מובהק בקבוצת ההתערבות, בזמן שתמותה לאחר סרטן השד היתה נמוכה באופן מובהק גם במהלך ההתערבות וגם בתקופת מעקב של 16.1 שנים (חציון).

כעת, לאחר תקופה ארוכה, עם 16.9 שנים (חציון) מצטברות של מעקב, הירידה המובהקת בתמותה לאחר סרטן השד נותרה בעינה (359 [0.12%] בהשוואה ל-652 [0.14%] מקרי מוות; יחס הסיכונים: 0.85; רווח בר סמך 95%: 0.74-0.96; P=0.01), והופיעה גם ירידה מובהקת במקרי התמותה כתוצאה מסרטן השד (סרטן שד המלווה בתמותה כתוצאה מהמחלה עצמה) (132 [0.037%, סיכון שנתי] בהשוואה ל-251 [0.047%] מקרי מוות, בהתאמה; יחס הסיכונים: 0.79; רווח בר סמך 95%: 0.64-0.97; P= 0.02).

החוקרים הסיקו כי אימוץ של תזונה דלה בשומן הקשורה גם לעלייה בצריכת הירקות, הפירות והדגנים, שהושגה בקרב נשים רבות במחקר, עשויה להפחית את הסיכון לתמותה כתוצאה מסרטן השד בקרב נשים לאחר גיל המעבר.

מקור:

Chelbowski, R.T. et al. (2020) Journal of Clinical Oncology 38,13.

נושאים קשורים:  סרטן השד,  התערבות תזונתית,  תזונה דלת שומן,  סיכון לתמותה,  מחקרים